Olajfestmények restaurálása

Az olajfestmények restaurálását jobb mindig szakemberre bízni. Összetett és bonyolult feladat, amelyet házilag szinte nem is lehet elvégezni anélkül, hogy ne károsítanánk meg a festményünket.

Az olajfestmények felületén ugyanis, olyan vastag szennyeződött réteg is lehet, amelyet csak speciális tisztítószerekkel, eszközökkel és módszerekkel lehet biztonságosan, károsodás nélkül eltávolítani. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a festmény színei már nem olyan élénkek és az árnyalatok sem olyanok, mint régebben, akkor szinte teljesen biztosak lehetünk abban, hogy az olajfestményünk restaurálásra, tisztításra szorul.

Az olajfestmények restaurálása ilyen esetben rendkívül látványos feladat, hiszen az évtizedes kosz és por alól fokozatosan bukkannak elő újra a szép, élénk színek. A restaurátorok először is tisztítópróbákat végeznek el az olajfestményen azért, hogy lássák, hogyan bírja a festékréteg a különböző vegyszereket. Jó tudni ugyanis, hogy a vegyszerek nem csupán a felkenés pillanatában fejtik ki a hatásukat, hanem később is, egészen addig, amíg a szert nem semlegesítik egy másik típusú és összetételű anyaggal.

tükör aranyozás

 

Ezért is veszélyes házilag kísérletezni a festmények megtakarításával, mert lehetséges, hogy a tisztítás pillanatában még nem látszik a felületen semmiféle sérülés, ám később látványossá válhat a festmény roncsolódása. Amikor a szennyeződéseket eltávolítják a festmény felületéről, előbukkan a régebbi lakkozás, amely igen sok esetben szintén károsodott és besárgult az idők során. Ennek a károsodott, besárgult lakkrétegnek az eltávolítása roppant bonyolult feladat, hiszen ügyelni kell arra, hogy az alatta lévő festékréteg ne károsodjon.

A festék és a lakkréteg szétválasztása azonban nagyon aprólékos munkát kíván meg, főként abban az esetben, ha a festékréteg elkezd a tisztítási folyamat közben leperegni. Mindebből láthatjuk, hogy a restaurálási folyamat igen nagy szakértelmet és hozzáértést kíván meg, ezért mindenképpen bízzuk az olajfestmények tisztítását és felújítását hozzáértő szakemberre.

Olajfestmények restaurálása
4.7 (93.91%) 23 szavazats