Festmény vizsgálat

Van egy festménye, amiről nem tudja pontosan, hogy mi is az, honnan ered, kitől ered? Esetleg valami furcsaságot észlel rajta? Nem stimmelnek a színei, túl halványak azok vagy túl erősek. De az is lehet, hogy sérültnek tartja, foltot vél felfedezni, a festék állaga aggasztja, piszkosnak, kellemetlen szagúnak érzi. Nem biztos abban, hogy mikor és hol keletkezett, netén úgy véli, hogy a festményéből több is van. Akármilyen kétsége is van egy festményt illetőleg, akkor a saját megnyugtatása érdekében is szükséges, hogy festményvizsgálatot végeztessen!

A festményvizsgálatot szakemberek végzik egy erre specializált természettudományos vizsgálat keretein belül. Különleges módszerrel és a legmodernebb technikával vizsgáljuk felül festményét, hogy minden kétséget kizáróan megállapíthassuk annak eredetét, keletkezésének idejét. Tesszük mindezt mind fizikai, mind kémiai vizsgálatok segítségével, melyek során az esetek nagy részében 5 éves pontossággal meg tudjuk állapítani, hogy az adott festmény mikor keletkezett. Munkánk során igyekszünk kiszűrni az esetleges hamis festményeket, segítünk az érték meghatározásban, valamint egy esetlegesen rossznak tűnő festményvásárlástól megóvjuk Önt, vagy segítséget nyújtunk abban szakértelmünkkel!

Ha bármi gondja, problémája, kételye van egy festménnyel kapcsolatban, keressen minket, tudományos festményvizsgálatunkkal készséggel állunk az Ön rendelkezésére!

Fehér László, mobil: +36-30-941-86-39

Fotótechnikai vizsgálat

A festményvizsgálat során, a festmény felületén lévő lakkozást vizsgáljuk meg UV lámpa segítségével. A szakszerű festményvizsgálat során többféle fénytartományban készítenek fotókat a szakemberek, és ezeket a más-más fénytartományban készült felvételeket hasonlítják össze és elemzik ki. A felvételek normál, infravörös, valamint ultraviola fénytartományból visszaverődő megvilágítás segítségével készülnek makro és sztereomakroszkóp segítségével.

A különféle természettudományos vizsgálatok alkalmazásával a festmények anyagi mibenlétét térképezik fel, az úgynevezett roncsolás mentes anyagvizsgálattal pedig a géntérképnek nevezett vizsgálati eredményeket tárják fel röntgen, röntgen fluoreszencia, valamint fotótechnikai vizsgálatok segítségével.

Vizsgálatok hordozható digitális röntgen segítségével

A festményvizsgálat során sok esetben találkozunk a festmények átfestésével. Akár többféle átfestett réteg is napvilágra kerülhet. Ez lehet egy művészi változat, netán egy merőben más téma képzése, vagy esetleg egy restaurálási réteg napvilágra jutása. Ezek az átfestések mindig sok újdonságot tartogatnak a szakembereknek, restaurátoroknak. Maga a vizsgálat néhány perc alatt elvégezhető egy digitális technika segítségével, mely során filmet és előhívást már nem szükséges alkalmazni.

Az átfestéseket könnyen fel lehet tárni egy úgynevezett alacsony csőfeszültségű mobil röntgen alkalmazásával. A digitális röntgen megfelelő egysége elektronikusan juttatja el az információt a számítógépre, így a röntgen készítésének időtartama kb. fél perc / felvétel. Mivel az így alkotott digitális fotók összeilleszthetőek, így teljes nagyságában is megvizsgálható a festmény minden része, az is, mely szabad szemmel nem látható. Ezen technika segítségével is azon vagyunk, hogy partnereinknek megkönnyítsük egy-egy festmény eredetének, értékének meghatározását, és egyéb vizsgálatok elvégzését.

3 dimenziós szkenner, digitális archiválás

Érintés nélkül is tudunk adatot gyűjteni, melynek igen nagy jelentősége van. Ugyanis egy nagy értékű festmény, egy sérült, vagy egy több száz éves műtárgy esetében tilos fizikailag érinteni a tárgyat, mert elképesztő károkat is okozhatunk. A három dimenziós szkennerek segítségével azonban képesek vagyunk digitálisan archiválni. A 3 D-s szkennerek és a hozzá kapcsolódó szoftverek bizonyos pontokból képesek újraépíteni a műtárgyat. Az így leképzett digitális másolat színadatokat is megjelenít, és ezeket vizsgálni lehet a 3 dimenziós megjelenítéstől függetlenül is.

A 3 dimenziós minta egy térbeli adattá áll össze, mely könnyen értelmezhető és jól vizsgálható.

XRF- Röntgen fluoreszcens spektroszkópia

A festményvizsgálat esetében nagyon fontos, hogy olyan eszközökkel tudjunk vizsgálatokat végezni, melyek biztosítják a roncsolásmentes munkavégzést. Ennek köszönhetően a műtárgyakat gyorsan lehet analizálni, a festékszemcsék különféle összetétele alapján lehet következtetni a festék típusára. A hordozható XRF berendezések használatával akár a festmény, műtárgy, saját helyén lehet az elemzést, vizsgálatot elvégezni, így megakadályozhatóak azok a sérülések, melyet egy esetleges szállítás okozna.

Az XRF eljárás során röntgensugár vetül a megvizsgálni kívánt felületre, elektronok gerjednek az elektronhéjon, ennek segítségével pedig az anyagra jellemző röntgensugár fog kivetülni. Ennek kiértékelése alapján meghatározható az anyag összetevője, melyet be lehet azonosítani a periódusos rendszer szerint. A 14-es elemszám feletti atomokat tudjuk kimutatni a kézi XRF készülékkel. A berendezés roncsolásmentesen mutatja ki az 1 cm2 –en található festékösszetételt.

3 dimenziós ujjlenyomat

A 3 dimenziós ujjlenyomat egy olyan festményvizsgálati eljárás, melynek során szobrokat és festményeket lehet beazonosítani. Gyakorlatilag az eljárás megegyezik a bűnügyi ujjlenyomat vételi eljárás szerepével. Az eljárás során a vizsgált műtárgy felületének kiterjedését képezik le 3 D-s modell formájában, mely tökéletes mása az eredeti műtárgynak. Segítségével egyeztethető a színadat, valamint a tárgy mérhető is egyben. A műtárgy digitalizált változata 5 mikron felbontású, azaz a milliméternek törtrésze. Ha a képet 3 D-s szkennelés alá vesszük, vizsgálhatóvá válik a felület roncsolódása, hibái, vetemedése.

A módszer segítségével ellenőrizni tudjuk magát a restaurálás folyamatát, valamint azonosítani lehet ezzel a módszerrel egy eltűnt műtárgyat. A 3 D-s szkennelés módszerével megvizsgált tárgyakat nem lehet hamisítani, tekintettel arra, hogy a vizsgálat ismétlése következtében rögtön kiderül, hogy az első ujjlenyomat vétel megegyezik-e a másodikkal.

Digitális tudásbázis és adatmegőrzés kiépítése

A digitális archiválás eszközei az úgynevezett 3D-s szkennerek. A legismertebb 3D digtalizálók lézerrel vagy optikai/látható fény útján gyűjtenek adatot. Az X, Y, Z tengely irányában mérő gépek a fény visszaverődésének elvét veszik alapul. Nagy előnyük a régóta használt mérőgépekkel szemben, hogy a térbeli adatok gyűjtését, vagyis a koordináta rendszerben elhelyezett pontokat anélkül importálják a szoftverekbe, hogy a céltárggyal érintkeznének. Az érintés nélküli adatgyűjtés különösen fontos a kulturális felhasználás területén, mivel egy sérült stukkó vagy egy nagy értékű műtárgy fizikai érintése nagy károkat okozhat.

A 3D szkennerek és a hozzájuk kapcsolódó szoftverek a koordinátarendszer pontjaiból építik újra a vizsgált tárgyat. Az így készült digitális modell tökéletes másolata az eredeti tárgynak, és szkennertől függően színadatot is tartalmaz. A kapott színadatok tökéletes RGB színkódú leképzései a tárgy látható színeinek, tehát esetlegesen reprodukálhatók egy elkészített tárgyon.

Megkereséseit várom köszönettel emailban és telefonon egyaránt.

Kérem, hogy mobil telefonon, szükség esetén SMS-ben hagyjon üzenetet, amennyiben nem lennék elérhető. Amint tudom, vissza hívom!

Fehér László, mobil: +36-30-941-86-39