Aranyozás

AranyozásAz aranyozás esetében alapvető problémát jelent, illetve jelenthet, hogy sok esetben a felújítandó műtárgy – az eredeti művészi elképzeléstől eltérően – hozzá nem értő módon került javításra.

Többnyire a problémák ott szoktak jelentkezni, hogy nem a megfelelő tudással nyúlnak hozzá és nem a megfelelő minőségű alapanyagokat használják a megbízott vállalkozók.

Ez abban nyilvánul meg, hogy egy adott darabot átfestenek, a nem megfelelő minőségű, úgynevezett műgyanta lakkba belekevert aranyporfestékkel. Ezek természetesen még nem visszafordíthatatlan problémák, amiket megfelelő, korhű technika alkalmazásával orvosolni lehet.

Képkeret aranyozása

Miután restaurátor műhelyünkbe kerül egy antik aranyozott képkeret, minden esetben fel kell mérni a kereten látható sérüléseket, javításra váró felületeket. Erről általában egy műszaki leírást, dokumentációt készítünk, melyet a megrendelő ügyfél rendelkezésére bocsátunk.

A munkálatok jóváhagyását követően első körben szükséges beszerezni azon alapanyagokat, melyek segítségével az eredeti állapotnak megfelelő minőségű restaurálást végzünk rajta.

Második lépésként fontos a nem éppen szakszerűen alkalmazott alapanyagok és felületkezelő anyagok eltávolítása, ügyelve arra, hogy az eredeti mester által használt anyagokat ne sértsük, illetve – lehetőség szerint – abból minél többet megőrizni, felhasználni a helyreállítás során.

Elengedhetetlen munkafolyamat a javítandó munkadarab farontó bogaraktól való konzerválása, és ezután építhető fel az új felületkezelő anyag, amely fényarany, illetve mattarany esetében is egy krétaalap használatát jelenti. Ezt követően a bólusz – mely egy agyag alapot jelent – összekeverése tojásfehérjével, mely arra hivatott, hogy az aranylapokat minél pontosabban és időtállóan rögzítse.

A restaurációk során egy alapvető, és elengedhetetlen szabályt kell követnünk, mely alapján soha nem teszünk hozzá, és az eredeti, az akkori technológiának megfelelő eljárást alkalmazzuk.

Fehér László, aranyozás és restaurálás

Megkereséseit várom köszönettel emailban és telefonon egyaránt.

Kérem, hogy mobil telefonon, szükség esetén SMS-ben hagyjon üzenetet, amennyiben nem lennék elérhető. Amint tudom, vissza hívom!

Mobil: +36-30-941-86-39

Bútoraranyozás

Szinte minden antik bútor esetében elfordulhat, hogy a díszítés aranyozás technológiájával van kihangsúlyozva.

A bútoraranyozás javításának első lépése a rosszul, helytelenül alkalmazott – ha már volt restaurációs műhelyben, és ilyen probléma is előfordulhat – javítási alapanyagok teljes eltávolítása.

A hibásan alkalmazott anyagok és pótlások eltávolítása során arra mindig ügyelünk, hogy az eredeti mester által használt anyagokat ne sértsük meg, az eredeti anyagokból minél nagyobb arányban maradjon jelen a bútor anyagában, illetve, amit ideiglenes ugyan, de el kell távolítani, azt a restaurálási folyamat során visszahelyezzük oda, ahonnan eltávolítottuk.

Minden bútor esetében, de az antik bútorok esetében kiemelten fontos, elengedhetetlen eljárás a faanyagot károsító bogarak elleni vegyszeres védekezés. Ezzel az eljárással a bútor időtállóságát növeljük.

A vegyszeres védelmi eljárást követően kezdődik a bútor korára jellemző felületkezelő anyagok felhelyezése. A felületkezelő anyagok – akár matt, akár fényes arany festés esetén – egy krétaalapra kerülnek. A krétaalapra kerül a bólusz, amely nem más, mint egy agyagszerű anyag, melyet tojásfehérjével összekeverve pontosabb és hosszabb távon időtállóbb kötőanyagot biztosít az aranylapok rögzítésére.

A restaurációk alapvető elvéhez hű műhelyünk első és fő szabálya: soha nem teszünk hozzá és nem veszünk el az eredeti alapanyagokhoz képest, nem alkalmazunk mást, csak a bútor korára jellemző gyártási technológiát, eljárást.

Műtárgy aranyozása

A műtárgyak restaurációja során első és elengedhetetlen a tárgy megtisztítása mind az idők során rárakódott szennyeződésektől, melyet különböző vegyszerek segítségével végezhetünk el. Nagyon körültekintően kell eljárnunk, hiszen a nem megfelelő tisztító vegyszer használatával végleges és visszafordíthatatlan kárt okozhatunk, így egy a felújítandó műtárgyon található, nem látható helyen kell próbarestaurálást végeznünk. Miután a próbarestaurálás során megbizonyosodtunk az általunk használni kívánt vegyszerek alkalmasságáról, az egész műtárgy tisztítását elvégezzük.

Ezt követően a műtárgyon keletkezett hibákat javítjuk, helyreállítjuk, és csak azon felületekre teszünk fényaranyat, ahol a sérülések keletkeztek. Mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy az aranynak a visszakoptatása olyan mértékben történjen, mint ahogy az eredeti műtárgy felülete indokolja. A restaurációk során egy alapvető, és elengedhetetlen szabályt kell követnünk, mely alapján soha nem tesszünk hozzá, és az eredeti, az akkori technológiának megfelelő eljárást alkalmazzuk.

Fehér László, aranyozás és restaurálás

Megkereséseit várom köszönettel emailban és telefonon egyaránt.

Kérem, hogy mobil telefonon, szükség esetén SMS-ben hagyjon üzenetet, amennyiben nem lennék elérhető. Amint tudom, vissza hívom!

Mobil: +36-30-941-86-39