Olajfestmények tisztítása – házi praktikák

Fehér László, restaurátor,  mobil: +36-30-941-86-39

Az olajfestmények restaurálást jobb mindig szakemberre bízni. Összetett, bonyolult folyamat, házilag szinte nem is lehet elvégezni.

Bár vannak ajánlott praktikák, egymást tanító cikkek: pl: xy tisztítószerrel és egy fülpiszkálóval „megtisztítani” a beporosodott képet/képeket. Az olajfestmények esetében több évtizedes por és egyéb szennyeződések megtelepszenek a vásznakon, és zsíros-piszkos felület vonja be az egész képet.

Egy szakszerű tisztítás után öröm nézni, ahogy színek megelevenednek, elővarázsolódik az igazi, tiszta szín. Sokan nem is gondolják, hogy amikor egy tisztítószert kipróbálnak, az nem csak abban a pillanatban, hanem idők múltán is kifejtheti hatását. Sok esetben, ezzel olyan károkat okozva a festményben, mely helyre hozhatatlan. Itt ismét csak a szaktudás, az anyagok pontos ismerete, és egymásra hatása lehet csak a megoldás. Nehogy valamilyen visszafordíthatatlan károsodás érje a festményt.

Ezek a festmények valódi értéket képviselnek, és az idő múlásával értékük növekszik, sokszor előre nem is láthatjuk, mennyire, és milyen módon. Minden festmény életútja „egyedi”, megismételhetetlen. Lehet, hogy ami ma még nem is értékes számunkra, az egy váratlan fordulat kapcsán 10 év múlva már hatalmas éréket képvisel, ezért nem szabad ezzel kísérletezgetni, csak szakember tisztíthatja meg szakszerűen, az anyagok kölcsönhatása ismeretében. A szakember által elvégzett tisztítás után, a festményt lakkozással látja el, mellyel biztosítja, hogy a kép/képek újra régi fényükben ragyogjanak. Nagyon vigyázni kell, hogy a kép felülete meg ne sérüljön, akár az üvegezés is szóba jöhet.

A restaurátoroknak, mint orvosnak a beteget, feltétlenül látnia kell a képet, hogy felmérhesse annak állapotát. Csak ezután javasolhat kezeléssorozatot, beszélheti meg a festmény tisztításának lépéseit. Minden festmény anyaga, állapota különböző, így még csak tájékoztató iránymutatást sem lehet adni anélkül, hogy ne látnánk az olajfestményt. Összegezve: Nagyon könnyű tönkre tenni egy festményt szakértelem nélkül. Házilag, nulla tapasztalattal, semmiképp ne kezdjünk ilyen munkába.

Mindenképpen meg kell keresni egy szakképzett restaurátort. Ha tényleg csak egy tisztítás, lakkozás szükséges, megúszható néhány tízezer forintból és csodát tesz a képpel, tehát megéri. A festménytisztításról szóló házi praktikákat nem szabad megfogadni.

Megkereséseit várom köszönettel emailban és telefonon egyaránt.

Kérem, hogy mobil telefonon, szükség esetén SMS-ben hagyjon üzenetet, amennyiben nem lennék elérhető. Amint tudom, vissza hívom!

Fehér László, mobil: +36-30-941-86-39

Olajfestmények tisztítása – házi praktikák
3.3 (66.67%) 6 szavazats