Bútor restaurátor – antik bútorok szakértője

Antik bútor restaurálás

Fehér László, restaurátor,  mobil: +36-30-941-86-39

A bútorműves ismeri a különböző történeti korokra lebontott, készítés technológiákat, az alkalmazott anyagokat és eszközöket, a történelmi, művészettörténeti vonatkozásokat. Ismeri és alkalmazza a bútor felújításához szükséges eszközöket, anyagokat. Képes egyedi tervezésű feladatok ellátására, az ehhez kapcsolódó tervdokumentációk használatára.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Iparművész restaurátor szakán is képeznek bútor restaurátort, diploma megszerzésével zárul a tanulmányok elvégzése. A szakemberek ezáltal megismerik a műtárgy és műemlék védelmet, anyagtant, fizikát, festészeti technikákat, ezért képesek lesznek önállóan felmérni az adott bútor felújításához, restaurálásához leginkább illő módszereket, képesek meghatározni, a tartósság érdekében az oda illő, legfontosabb anyagok használatát.

Ez a komplex, összetett tudás szüksége ahhoz, hogy egy értékes darabot szakszerűen és időt állóan tudjon felújítani a szakember. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen, már 1948-ban beindult a restaurátorképzés. A tárgy restaurátorképzés csak 1974-ben kezdődött. Ez a szakma a restaurátor-konzervátor új irány, és magas színvonalú természet- és társadalomtudományos ismeretekkel kell rendelkezni.

A végzett és megfelelő ismeretekkel rendelkező szakemberek, általában egyéni vagy társas vállalkozásként működnek. A restaurálási etika kiterjed a tárgyra, az alkalmazott eljárásokra. A restaurálási etika a restaurálási szakma körében uralkodó erkölcsi és magatartásbeli szabályok összessége.

Egy szakszerűen restaurált antik bútor vagy egy művészi érzékkel kivitelezett bútor harmóniát, kiegyensúlyozottságot sugároz elhelyezett környezetében. Az antik bútorok restaurálásánál számos elképzeléssel találkozhatunk, mind a bútor tulajdonosa, mind a restaurálást végző személy részéről. A helyes kivitelezési folyamatot a szakmai, etikai és tudásismeret birtokában lehet meghatározni, úgy, hogy mindkét fél elégedett legyen a végeredménnyel.

Sokan úgy gondolhatják, hogy régiségek, csak múzeumokban, kiállítótermekben lehetnek. Vannak olyan magánszemélyek is, akik régóta érdeklődnek a régiségek antik tárgyak iránt, és meg fizetik a restaurátor munka fáradalmait, tudását, így hát az ő igényeiket is kielégítik a bútor restaurátorok.

Megkereséseit várom köszönettel emailban és telefonon egyaránt.

Kérem, hogy mobil telefonon, szükség esetén SMS-ben hagyjon üzenetet, amennyiben nem lennék elérhető. Amint tudom, vissza hívom!

Fehér László, mobil: +36-30-941-86-39

Bútor restaurátor – antik bútorok szakértője
Értékelés