Bécsi barokk stílus a bútorok világában

Barokk stílusú bútor restaurátor

Fehér László, restaurátor,  mobil: +36-30-941-86-39

A barokk stílus (XVII—XVIII, sz) 1600-1715-ig legerősebb képviselője Franciaország, azért XIV. Lajos stílusának is nevezik. Nagyon kedvelt emiatt szinte minden palotájában, házában megtalálhatóak voltak ezek a remekművek, melyeket sokszor a saját, asztalos mestereivel készíttetett el.

E stílus bútorai között van egyszerű, minden faragott dísz és esztergályozott munka nélküli, teljesen letisztult vonalvezetésű, szinte már-már minimál stílusúnak is nevezhető, de van igen gazdagon kiképzett főúri bútor is. Ezeket leginkább a pompás, vendégeket fogadó, hatalmas nappali, illetve báltermeiben helyeztették el, illetve rendeztették be a szolgáikkal, hogy a hozzájuk érkezőket azonnal ámulatba ejthessék.

A bécsi barokk vonalvezetésre jellemző az egyenes vonal mellett a hajlított és csigavonal alkalmazása, az erősen kiugró koszorúpárkány, kettős profilokkal ellátott ajtók, esztergályozott formák, csavart oszlopok. A hálószobákban voltak leginkább használatosak a szépen megmunkált, masszív, igényes alapdarabok. Díszítő elemei az akantusz levél és a kagyló, melyet eredeti alakjában önállóan alkalmaz.

Sokszor köszön vissza, és hosszú időn át marad divatos az effajta megmunkálása a bécsi barokk stílusnak. A faragott díszek erősen, kiugranak az alapból, a berakásos munkát, pedig a fém, kagyló intarziával és bronzdíszítéssel dolgozó Boule Károly francia asztalosmester ébenfa bútorain a legnagyobb tökéletességre emeli.

Minőségi munkáit nemcsak országosan, de a világ több táján előszeretettel vették igénybe és rendezték be otthonukat az ő általa tökélyre fejlesztett bécsi barokk stílusban. A bútorok nem csak szemet kápráztatóan szépek voltak, hanem kényelmesek és hosszú távon maximálisan strapabíróak is.

Igaz, nem volt könnyű a mozgatásuk, mivel a súlyuk igencsak nehéz volt, hiszen olyan tömör fából készültek, hogy ki tudják állni az idő vasfogait, de ezáltal biztosították használójuknak a hosszú távú használhatóságot, ami nem utolsó szempont a barokk stílusú bútoroknál.

A mai napig megunhatatlan a szépségük és bármelyik modern stílussal bátran kombinálható, hiszen valóságosan örök divatja van és lesz is. Egy nagyobb házban, lakásban is elférnek egymás mellett a korhű, méltán dicsfényében tündöklő bécsi barokk és a mai, ultra modern dizájn, ha mindezt megfelelő hozzáértéssel és nem kevés jó ízléssel tesszük.

Megkereséseit várom köszönettel emailban és telefonon egyaránt.

Kérem, hogy mobil telefonon, szükség esetén SMS-ben hagyjon üzenetet, amennyiben nem lennék elérhető. Amint tudom, vissza hívom!

Fehér László, mobil: +36-30-941-86-39

Bécsi barokk stílus a bútorok világában
5 (100%) 1 szavazat