Bútor restaurátor, értékek konzerválása, helyreállítása

Bútor restaurátor

Fehér László, restaurátor,  mobil: +36-30-941-86-39

A bútorok restaurálása szakértői feladat. Az igazi szakember csak úgy kezd el egy bútort helyreállítani, hogy a kiindulópontnál kezdi a munkát, és tanulmányozza azt a környezetet, ahonnan a bútor származik, és ahova restaurálás után vissza is kerül. A régi bútorokat megviseli az idő a fény, a használat és sok más egyéb tényező.

Régebben a bútorok javítása, mintegy kárpitos munkában merült ki, megjavították, áthúzták a bútorokat, nem az eredeti állapot visszaállítására törekedetek, csupán egy automatizmus révén a hibátlanságra, a hibás részek kijavítására. A XIX. században jelent meg az a törekvés, hogy az eredeti állapot visszaállítása, restaurálás minél inkább az eredeti állapot helyre állítása legyen a cél: autentikusság. (hiteles, valódi).

A bútor restaurálás komoly szakértelmet jelentő hivatás. Hogy milyen mértékű restaurálás után lehet egy bútort még réginek tekinteni, erre vonatkozóan nincsenek kőbe vésett adatok. Egyesek szerint 30%-os határ esetén, de vannak, akik lejjebb húzzák meg ezt a határt, 20%-nál.

Vannak szakemberek, akik kifejezetten antik bútor és vannak, akik műbútorok restaurálásával foglalkoznak. Mindig a megrendelő igényei szerint igyekeznek, a legnagyobb szakértelműkkel és tapasztalatukkal végre hajtani az adott feladatot. A szakma elsajátítására számos képzési lehetőség van, érdekes módon felnőtt képzés keretében is tanulható.

Képző- és iparművészeti középiskolában is képeznek bútorműves szakon, kis létszámú csoportokban szakembereket. A szakma tanítói általában megszállott művészek, akik maguk is gyakorlatban végzik a munkát, hobbijuk ez a terület, és minden bútordarab átformálása egy kihívás számunkra. A kis létszámú csoportokban nagy gyakorlati tudásuk átörökíthető a tanulókra.

Így gondoskodnak a szakma fennmaradásáról, továbbviteléről. Az egyetemi szintű restaurátor képzésben résztvevő bútorrestaurátorok egyetemi diplomával rendelkeznek, a szakmai színvonalat szakmai kamarákba tömörülve öregbítik.

Ha bútorunkat szeretnénk felújítani, mindenképpen szakember tanácsát kérjük, nem mindegy, hogy tisztában vagyunk-e azzal, hogy mit érdemes felújítanunk, és mihez ne kezdjünk hozzá. Ár/érték arányban csak így tudunk jó döntést hozni! Fontos tudni, hogy milyen bútorhoz milyen stílus illik, és miből mit lehet kihozni.

Megkereséseit várom köszönettel emailban és telefonon egyaránt.

Kérem, hogy mobil telefonon, szükség esetén SMS-ben hagyjon üzenetet, amennyiben nem lennék elérhető. Amint tudom, vissza hívom!

Fehér László, mobil: +36-30-941-86-39

Értékelés